el dublín de joyce

It's not my fault that the odour of ashpits and old weeds and offal hangs round my stories. I seriously believe that you will retard the course of civilisation in Ireland by preventing the Irish people from having one good look at themselves in my nicely polished looking-glass.

1905. El jove Joyce, vint-i-tres anys, dublinès i conscient de l'afició dels editors anglesos per l'exotisme literari d'Irlanda, envia un manuscrit de 12 històries a l'editor Grant Richards: Dublinesos. Tot i la consciència del jove d'estar escrivint "un capítol de la història moral" d'Irlanda, Joyce va haver d'esperar fins al 1914, trenta-dos anys, per veure el llibre publicat. La raó? La covardia editora, la por a una censura i problemes amb les autoritats per excés de sinceritat.

El problema de Joyce, però, no era amb Dublín sinó amb els dublinesos: havia estat 23 anys passant cada cop a una situació familiar més precària per culpa d'un pare simpàtic però alcohòlic i incapaç de portar un duro a casa i l'any 1892 la crisi financera havia obligat a tota la seva família a mudar-se a una barriada de Dublín, de cases pobres i misèria absoluta. No és que m'encanti posar-me en la vida privada de la gent, però és evident que aquesta transició social, entre altres coses, va marcar la futura visió que Joyce es faria de la seva ciutat natal.


A Dublinesos hi ha situacions, coses que passen, hi ha una unitat literària de campionat però no hi ha línia argum
ental. Es nota que Joyce havia renegat de la capital d'Irlanda: la neutralitat hipnòtica amb que explica cada conte reflecteix les seva intenció estilística de no ser cortès. Les referències autobiogràfiques i del context històric del moment abunden i fan mandra, però cal remarcar que els tres primers contes estan protagonitzats per un petit Stephan Dedalus, protagonista també del Retrat de l'artista adolescent i d'Ulisses i, en certa manera, l'alter ego de Joyce.

Ideals? Henrik Isben. El jove escriptor irlandès era totalment fan del dramaturg noruec i la seva obra When we
dead awaken, el seu realisme desafiant, l'estructura diagnòstic, l'objectivitat malaltissa. Els dublinesos de Joyce tenen molt dels morts-vivents noruecs d'Ibsen. Són gent que ha descuidat el seu amor per la ciutat i, dominada per un món claustrofòbic, ha acabat convertint-se en grotesca, al nivell dels winesburguencs de Sherwood Anderson. Les converses elíptiques, els discursos indirectes lliures, l'esbós psicològic, la tècnica joyceana contribueix perfectament a crear un món on fins i tot l'alegria té un punt patètic.


Morals fora, un dels hits de Dublinesos és la seva estructura, on l'esquema recerca-aventura-retorn propi tant de l'Ulisses clàssic com de l'Ulisses del propi Joyce s'assimila al de infantesa/adolescència-maduresa-vida pública, amb la cadència final de la nostàlgia reconciliadora d'Els morts.

El detall és el protagonista. Segons Joyce, l'obligació de l'artista era narrar o fer constar les epifanies, que definia com transformacions espirituals repentines i delicades, transformacions en la vulgaritat de la parla o del gest o fins i tot en una frase memorable mental. Deia Joyce que, primer, reconeixem que l'objecte és un objecte integral. Després, observem que és una estructura composta i organitzada, una cosa en si. Finalment, quan la relació entre les diferents parts és clara i exquisita, reconeixem que la cosa és el que és; i aquí, a l'ànima perfecta i radiant de la cosa més vulgar i més quotidiana, hi ha l'epifania. És per això que a Dublinesos el detall és tan extremadament acurat: perquè és en l'elasticitat de la realitat que les realitats reals podran revelar-se. La tècnica de l'excés descriptiu, a Dublinesos, és l'estratègia d'un simbolista que, com diu Terence Brown, creia que l'elasticitat en les mans d'un artista pot parlar de les veritats incòmodes del món. I d'aquí la idea de diagnòstic, de diagnòstic de la misèria humana. De la paràlisi.s tracta d'un diagnòstic clínic de la classe baixa-mitjana dublinesa, brotxades de detalls d'un món de comerciants i botiguers i funcionaris dominats pel patetisme humà.